8075192-reloj-de-arena  Despertem, el temps s'acaba....ja no podem esperar més.

 

Cada dia que passa, és un dia més que suportem el sagnant dèficit fiscal que ens empobreix, és un dia més que el flux desproporcionat de diners surt de Catalunya i no torna, afectant directament la nostre economia, i el nostre benestar individual i col·lectiu.

Tots som conscients que així no podem seguir, i en això coincidim, malgrat diferim en la via per aconseguir-ho, uns dins l'àmbit de l'independènia i l'estat propi, altres en l'àmbit del concert fiscal. La situació d'asfixia provocada per l'expoli, produït tant en etapes de bonança financera però mantingut en temps de crisi, és insostenible. És tant dramàtica, que la manca de liquiditat per fer front als pagaments més bàsics ha determinat que el Govern de la Generalitat demanés a l’Estat l'acolliment al Fons de Liquiditat Autonòmic. Hem arrivat a un punt de no retorn, així que cal actuar, perqué ens podem perdre en el discurs i la paradoxa, quan realment existeix una realitat: la nostra economia genera més de 16.000 milions d’euros en impostos que no reben cap tipus de contraprestació en béns ni serveis públics de l’Estat, i el nostre Govern ha de demanar 5.000 a crèdit amb condicions tutelades pel mateix Estat que ens expolia. És a dir, encara avui, estem en mans d'un govern, que ha demostrat infinitat de vegades, i cada dia fa més esforços, per a seguir demostrant que no és digne de confiança. Llavors que i a qui estem esperant?. Ens perdem amb ridícules i absurdes preguntes a Obama, a la UE i a tot tipus de personatges aliens a nosaltres. Si volem una cosa, no podem esperar a que altres ens la solucionin, això ho hem fet anys i anys, cal anar-ho a buscar amb fermesa i determinació.

Els negres americans esperaven justícia feia generacions i generacions, per part dels blancs, que dominaven l'economia. Es va abolir l'esclavitud, però va començar la segregació racial. Així, la sentència Plessy de 1896 dictava que blancs i negres teneien els mateixos drets, però els havien d'exercir separadament, és a dir, que per exemple, tots tenien dret a anar a l'escola però havien de ser en diferents escoles. I així va ser fins que Martin Luther King es va preguntar i va preguntar Why can't we wait?

Aquesta pregunta, es pot extrapolar perfectament a la qüestió catalana, i algunes de les respostes serien:

1.- per què d'Espanya ja no podem esperar rés, només desconfiances, rencúnies, una actitut hostil i malestar. La independència no ho solucionarà tot. La situació econòmica seguirà essent complicada i plena d'incerteses a curt termini, però dependrem dels nostres encerts i errades, no de les dels altres.

2.- l'Estat espanyol es un Estat desprestigiat internacionalment i a la deriva. Llavors, volem els catalans ser els músics dels Titanic? Que en guanyem? Sortim d'aquest vaixell que s'enfonsa i a partir d'un senzill bot salvavides, construïm el nostre futur.

3.- no ens respecten, no respecten la nostra cultura ni tradicions, no ens entenen, ni fan cap esforç per entendre'ns.

4.- no es volen cap bé. Ha hagut de ser la comunitat europea qui ha exigit al govern espanyol que apliqués la flexibilitat del dèficit a les comunitats autònomes com ella ho fa al país.

5.- volem i necessitem tenir unes infraestructures adequades als temps actuals, no sotmeses a privilegis polítics sinó econòmics que permetin el desenvolupament del nostre territori, en funció de les nostres possibilitats i necessitats.

5.- necessitem acabar amb una oligarquia, totalment empastifada de corrupció. El sistema polític instal·lat a Madrid, no permet avançar i crea desconfiança en els socis comunitaris. Ens costarà molt més obtenir la confiança dels altres si anem junts amb “gent d'aquesta catadura”.

6.- perqué hem provat moltes coses, excepte l'estat propi ... i si ho fem?, no sé si ens surtirem, hi hauran incerteses que requeriran de molts esforços, unitat i responsabilitat; però el que és una certesa és que amb l'entramat actual no ens en sortirem.

7.- per tenir uns mandataris que escoltin i facin el que el poble vol. No és legítim escudar-se en que han de governar, sinó que ho han de fer seguint els criteris pels que el poble els va triar, no només els seus.

8.- perquè un nou país, significa noves Lleis, que han de ser impacables amb la corrupció, tolerància zero als corruptes.

9.- perqué les persones, el poble, tingui una esperança, tingui un somni pel que lluitar, i tots ens sentin partíceps amb aquest.

 

Xavier Mas i Casanova
Economista Col·legiat nr 9493