Imprimeix
Categoria: CATALUNYA

VACUNA ECONÒMICA

vacunaeconomica1

Quan sento parlar d’avals, quan sento parlar de crèdits, quan sento parlar d’ajornaments de lloguers i hipoteques, quan sento parlar d’articulació de solucions per la via de la banca convencional, m’entra una suor freda per tot el cos i només veig el que altres sembla que no veuen, només veig una ceguesa immensa. Qui ho pagarà i com es pagarà?

Aquest virus no afecta els ulls, obriu-los!, cal trobar la vacuna econòmica adequada, és l’hora d’invertir en persones i empreses, fer-ho directament, no hi ha cap altra solució.

Davant d’una situació excepcional s’han de prendre decisions excepcionals. Mai hem viscut una situació com aquesta, no és podem prendre mesures tradicionals perquè no funcionaran, no es poden seguir els protocols de sempre ni prendre mesures de manual, donat que els manuals s’escriuen en funció de l’experiència de l’autor, i en aquest cas ningú en té.

Les mesures econòmiques proposades pel govern estatal i europeu són insuficients, clarament insuficients en forma i fons, només serveixen per fer-nos perdre el temps i no hi ha temps a perdre, igual que no hi havia temps en l’aspecte sanitari no hi és en l’econòmic, cal actuar amb rapidesa i eficàcia perquè de les accions d’avui dependran les conseqüències de demà.

Aquestes mesures considerades d’emergència, no aconseguiran, ni de lluny, evitar la crisi de liquiditat que ja ha començat amb l’obligada paralització de l’activitat econòmica, i sobretot no evitaran ni arreglaran la que ens ve a sobre, una crisi d’oferta i demanda, una recessió que arriba a gran velocitat per la via de la propagació del virus, però que no morirà amb el descobriment de la vacuna sanitària contra aquest, que es quedarà molt de temps entre nosaltres excepte si trobem una vacuna econòmica, excepte si es fan diferents les coses, cal obrir els ulls i actuar veient el present, no fent-ho en clau de passat.

És evident que ha d’haver-hi moratòria d’impostos, de seguretat social, de lloguers i hipoteques, de crèdits bancaris, però el remei efectiu i únic passa per la injecció de diners en quantitat suficient, molts diners, el sistema necessita liquiditat si no volem col·lapsar.

Si una empresa no treballa, no ingressa i no paga, i si una empresa que ha de rebre diners no els cobra, llavors no pot pagar les seves obligacions de present, i sinó paga, ningú li dóna servei i deixa de treballar, però també deixa de pagar, la cadena continua i afecta a tothom, a més, els impagats augmenten, es descontrolen, els bancs agafen por, retallen línies de crèdit i les empreses no poden seguir treballant, ningú paga i ningú cobra, ni ara ni en el futur, tot s’atura. Tot esclata. És el caos. vacunaeconomica2

Cal liquiditat no només per cobrir les necessitats bàsiques dels més desafavorits, que també!, però aquesta mesura seria una mort lenta, ens durarà dos dies, cada vegada hi haurà més gent en precari i cada vegada el problema en lloc de minvar serà més gran i hi haurà menys recursos per aportar solucions reals. La liquiditat ha de ser suficient per aturar el cop, per fer un parèntesi fins a arribar a l’estabilitat, per simular un escenari de quasi-normalitat dins de l’excepcionalitat del moment, un escenari on el flux financer no s’aturi. No hi ha alternativa, o es fa o ho pagarem car.

Ara és l’hora que l’estat i els governs han de demostrar que estan al servei de la gent: són ells qui s’ha de endeutar, no les famílies i les empreses perquè després no podran pagar aquest excés de deute. En aquest context, la salvaguarda de persones i empreses ha d’estar garantida si volem que existeixi una solució.

Està clar que tothom s’ha i s’haurà d’estrènyer ben fort el cinturó, però de forma col·lectiva, no individual creant més patiment futur només per uns quants. Si tots suportem la nostra part i la repartim, segur que aquesta part serà més suportable.

Aquest virus no afecta la memòria, no oblideu qui aplica una vacuna econòmica eficient i a qui no l’interessa fer-ho.


Solucions ara o revolucions demà. Una de les dues és urgent.

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya