Imprimeix
Categoria: CATALUNYA
Vist: 5169

usa apodo o alias Privacitat a les xarxes socials: Tenir un ÀLIES o ser un TROLL, quina és la diferència?

O... dels segrestos interessats de FB

És innegable que l’ús de les xarxes digitals ha revolucionat el món de les comunicacions, que ens fan un servei i que, ben usades, podem aprofitar-nos de les seves avatatges. Dit això, no tot són flors i violes, doncs les empreses que usem per rel·lacionar-nos exigeixen normes per poder usar-les que moltes vegades van directament en contra de la normativa global de la seguretat a Internet.

La seguretat a Internet, desde tots els standards de control de seguretat, ens insta a protegir els nostres perfils, les nostres dades, i les nostres imatges. No és una decisió que prenguéssin a la lleugera, doncs hem de tenir en compte que la WWW va néixer al CERN, un dels puntals de la investigació científica, i la seguretat a les comunicacions no hem d’explicar lo molt important que és en aquests àmbits.
Però és en realitat quan apareix el “Mail” quan la cosa es posa tensa:
Fins ara eren les comunitats de cientifics, i poc despres de caire militar, qui usaben aquests serveis, i protegir la seguretat de les seves intercomunicacions era part de la seva feina quotidiana.
A mida que es va obrint al públic, s’obre un camp d’observació quasi permanent i d’estil sociològic, on es pretén observar el comportament humà en situacions més laxes.
Però l’entorn continuava controlat, eren les baceroles de tota aquesta gran sopa virtual que avui coneixem, i poquíssima gent tenia accés als antics módems, lentíssims, i amb conexions precàries de fils telefònics standard.
Tot i així, el mail, considerat el primer assassí del WWW, ja comença a donar mostres que necessitarà d’una cert control educatiu per ususaris poc compromesos o fins i tot ingenus.

I aquí comença un ventall de mesures a tots els serveis que es van obrint, amb primer regulacions i despres recomanacions quasi doctrinals: els comptes de mail d’un usuari no conteníen noms propis, sinó nombres. En part per un tema tecnològic (recordem que va ser heretat d’institucions que empraven fortes mesures de seguretat) i el desenvolupament cap a la població civil (primer empreses fins a públic en general de forma progressiva) va ser més ràpid que la adaptació dels sistemes de dominis que gestionaven els comptes (ICANN, ARPANET, BITNET).

Però és quan neix la “llista de distribució” per mail, quan comencen els mal de caps:

De cop la gent podia entrar en grups de discusió i aviat els ususaris podien tenir comportaments civics i educats, com podien esdevenir autèntics monstres rera una xarxa. El fenòmen de la transformació de humà de carrer en TROLL havia començat, i era necessari ja educar a tot aquell public, que encara poc en proporció al futur que es veia venir, però que ja era suficient com per observar la conducta humana desaforada i perillosa. I com que tot va junt, coincideix en el temps en el moment on els registradors de noms de dominis, ja poden oferir comptes de mail on les lletres i no nomes els nombres hi són presents. NEIX L'ÀLIES

Vetllant per la seguretat, es recomana mai donar un nom propi, i podrem començar a veure a la xarxa comptes com: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., en tot cas, cada compte va associat a unes dades reals vinculatdes al domini que un mateix ha comprat o llogat, encara es facil de perseguir a un infractor, i difícil d’assetjar si un és prou conscient de amb qui hi te tracte.

Però passa el temps, apareixen els IRC, les BBS, i altres plataformes (els avis i pares de FB i similars, que no, no han inventat res nou) i al mateix temps empreses que regalen capacitat quasi ilimitada no associada al servidor del usuari del compte de mail (GMAIL, HOTMAIL...), i és ara quan comencen els problemes: Qualsevol pot obtenir un compte FALS de mail (no explicarem aquí com, encara que és evident), i ara si, ara ja és més dificil perseguir un infractor.

És en aquest moment on les paraules TROLL i ÀLIES es difuminen pels no entesos. I ara veureu per què!:

Ara cada cop més gent te conectivitat, s’obren locals-internet, les operadores implanten ADSL, una determinada empresa fulmina els preus dels PC i ja ho tenim: Qualsevol usuari ja té una finestra oberta al món, per tot lo bò i per tot lo dolent.

I continuem tenint noms no massa clars, perque no posarem encara mai un de real, ni es segur i semblaria tant atrevit que significaria una crida oberta a rebre spam de tota mena.
I la transició evoluciona fins a avui dia, on tot ha explotat.

El problema que estem vivint avui, ens el porta principalment FaceBook, entre d’altres, però amb FaceBook és escandalós.

Amb l’explosió de l’smartphone, gent que no havia usat mai cap compte de correu, i que ni havien vist cap plana web, de cop descubreixen un món nou, adictiu, on ademés poden interactuar amb el món. No pensen en la seguretat, estan enlluernats. I van activant serveis, i es fabriquen comptes de mails, i un dia apareixen a fb, que els hi diu:

Facebook es una comunidad en la que todas las personas usan el nombre que utilizan en su vida diaria. De este modo, puedes saber en todo momento con quién estás conectando y, además, se contribuye a mantener un entorno seguro.
El nombre no puede incluir:
Símbolos, números, mayúsculas empleadas de modo inusual, caracteres repetidos ni signos de puntuación
Caracteres de distintos idiomas
Títulos de cualquier tipo (por ejemplo, profesionales o religiosos)
Palabras o frases en lugar de un nombre
Palabras ofensivas o sugerentes de cualquier tipo
Si tu nombre cumple nuestras normas y aun así tienes problemas para cambiarlo, descubre por qué.
Otros aspectos que se deben tener en cuenta:
El nombre de tu perfil deber ser el mismo que utilizas en tu vida diaria. También debe aparecer en una identificación o un documento de identidad de nuestra lista.
Los apodos están permitidos, pero solo si son una variación del nombre real (por ejemplo, "Paco" en vez de "Francisco").
También puedes incluir otro nombre en tu cuenta (por ejemplo, tu apellido de soltera, apodo o nombre profesional).
Los perfiles son para uso personal. Puedes crear una página para una empresa, organización o idea.
No está permitido hacerse pasar por algo o alguien.

I això estra frontalment en contradicció amb la norma general de seguretat a internet en tot el món mundial!!!

Explicarem per quin motiu:

Per tenir un compte a FB, has de tenir prèviament un compte de mail, i aquest ha estat registrat a un servidor amb les dades reals del propietari del compte.

És el servidor on aquest compte està registrat qui té aquestes dades i que ademés es compromet a protegir-nos amb la Llei de Protecció de dades. (us sòna? Aquella que fa que no pogueu demanar informació VOSTRE per telefon vostre enlloc si no us identifiqueu amb claus o hi aneu en persona i dni)

Si el vostre PERFIL a FB, comet una infracció (insults, assetjament, agressió, provocacions...), tan és si es diu MAZINGER com FULANITU NOM REAL, algú ho reportarà, i els operadors de FB bloquejaran el compte fins a investigar si la denúncia és falsa (que també n’hi ha) o no.

I com actuarà: el primer que farà és mirar aquest mail amb el que el compte està registrat, i en cas d’infracció clara arribarà a bloquejar el compte o fins i tot a emprendre denúncies policials.

I que passa si el pobre MAZINGER, amb un històric de posts llarg i extens, lliure de conflictes i baralles, algun incaut (o amb tota la mala fè) és denunciat per TROLL, i no ho és?

Tota aquesta investigació que abans hem explicat s’atura de cop en el punt en que dubten que sigui un nom de “la vida quotidiana”, i si vol recuperar el seu perfil bloquejat haura de DEMOSTRAR que al seu DNI el nom MAZINGER és el que apareix. IMPOSSIBLE, perque era un ÀLIES. Però ha estat tractat com un TROLL. El seu perfil quedarà anorreat, anulat i haurà de decidir si fer-se’n un de nou, per cansament finalment un dia ho aconseguiran. Acabarà donant aquelles dades privades que no haurien de ser exposades públicament. O no! ;-)

Per contra, (nom inventat simuladament real), en Pepitu Garcia Golferichs, que ha creat un perfil a FB amb les seves dades reals, s’ha anat engrescant al cap del temps en converses en diversos grups d’opinió, i les converses han arribat a discusions, i ara s’ha acostumat a entrar, provocar i marxar. Això li diverteix moltíssim.

Potser algun dia algú el denunciarà, peeeeeerò.... quan es trobi el perfil bloquejat, i ell argumenti que ... total no hi ha per tant, que dir capsigrany a algú no és cap atac, que els pederastes si que fan mal de debò... FB li tornarà a activar el perfil amb un advertiment, no passa res, el seu nom és real, i per tant pot fer en contexte el que vulgui! Perque fora de contexte cap operador de FB es pendrà seriosament cap baralla si no hi ha delicte fragrant i demostrable. I aquí tenim un GAMBERRO INCÍVIC de debò que actúa de TROLL, que ningú considerà com a tal, perque el pobre Pepitu... home! Està clar qui és! En Pepitu!

Tenim un tercer cas: El TROLL tal i com es defineix ens els anals del www.

Un personatge anònim de totes totes, el seu mail, gràcies a operadors gegantins ja abans citats, i amb més dificultats per fer seguiments curosos, és completament fals. Té programes ademés que oculten la zona de procedència dels missatges, que usa bots per repartir-se bé i te més de 5 i de 10 personatges activats en diferents tipus de xarxes. I aquest, no té un gran historial de posts, no te personatges massa antics (els va reconstruint a mida que els crema), i és fàcilment identificable. Fins i tot un usuari poc experimentat pot veure-ho.

I la forma de lluitar contra ells, no és la denúncia, és no serguir cap de les seves provocacions, no contestar cap intervenció i que vagin morint de poc èxit. I contra aquests la seguretat s’emplaça a altres nivells on ler normes de FB i d’altres provoquen poc menys que atacs de riure. internet troll

Es podrien obrir debats interminables sobre el que és censurable o no, si és que ha d’haver censura a internet, però que un mitjà com FB faciliti la poca privacitat, dotant-la de la disfreça de la “preocupació pels seus usuaris”... és poc menys que una burla cínica i totalment interessada als seus interessos reals.

NO OBLIDEM que els USUARIS de FB són les empreses, les grans marques, i que FB cobra d’ells a canvi de facilitar-los-hi una gran BASE DE DADES (producte) de compradors, que som NOSALTRES. I de poc els serveix un perfil que es diu Mazinger, que no mostra la cara real del carrer, que no poden ubicar realment a l’univers de les estadístiques comercials.

I el medi per obtenir aquesta base inmensa i mundial de dades COMERCIALS (de gustos, preferències, radi d’influència, cultura, etc) és convèncer a la gent que usa els perfils de FB, que PER LA SEVA SEGURETAT han de tenir les seves dades exposades, usar el nom real de la vida real i de pas contravenir qualsevol política real de seguretat, amparant-se ademés amb uns perfils de seguretat que són altre insult a la població virtual en general (amigos, amigos de mis amigos.....buf). Però d’això parlarem un altre dia.

Consell final:

No denuncieu a un perfil simplement per tenir un nom tapat.

Ni per tenir una opinió diferent a la vostre, si no hi ha hagut cap agresió ni insult.

Ni us enfieu dels qui us ensenyen el nom però no coneixeu personalment

No confongueu la paraula “amic” tan fàcilment

I seguiu els consells de seguretat més raonables

Si algú delinqueix, tingui un nom real o no, és el mail de subscripció al servei el que ha de conduir al host on mitjançant denúncia policial i segons la llei de protecció de dades, donaran tota la informació rellevant a les autoritats. I tot el que no sigui això, és només fishing encubert.

Links d’interès:

http://internetsegura.cat/joves/normes-basiques-seguretat/

http://internetresponsableenfamilia.wordpress.com/2015/05/08/apodo-o-alias/

http://equalprotecciondedatos.com/es-tu-direccion-de-correo-electronico-un-dato-de-caracter-personal/

http://eurolopd.com/facebook-y-la-ley-de-proteccion-de-datos-de-caracter-personal/

http://forlopd.es/WEB/newsletter/index.php/2017/04/27/nuevo-reglamento-newsletter-abril/

 

I qui signa aquest article?

ANTARTICH  (sí, és un àlies) ;-)